Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η ταινία της Εβδομάδας

O Jomar είναι ένας πρώην σκιέρ, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνος για τα lift σε χιονοδρομικό κέντρο. Πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και έχει χάσει τη θέλησή του για ζωή. Το χιονισμένο τοπίο βρίσκεται σε συνάρτηση με την ψυχική του κατάσταση. Όταν θα πληροφορηθεί ότι έχει παιδί με την πρώην του, θα πάρει την
απόφαση να ανέβει σε ένα snowmobile και να ξεκινήσει ένα ταξίδι με προορισμό το σπίτι τους.
To φιλμ είναι ένα road movie και η πλοκή του (όπως κάθε road movie που σέβεται τον εαυτό του) έχει επεισοδιακή μορφή. Στο ταξίδι του ο Jomar συναντά μια σειρά από εκκεντρικούς χαρακτήρες που τον βοηθούν να βγει από το τέλμα που έχει περιέλθει η ζωή του. Μια νεαρή κοπέλα, που διψά για επικοινωνία και γουστάρει τους Kaizers Orchestra, έναν ομοφοβικό νεαρό, που απεχθάνεται τους ανανάδες και έναν γέρο, που ζει σε σκηνή και φορά μια αλυσίδα στο πόδι για αδιευκρίνιστους λόγους. Όλοι τους απομονωμένοι σαν κι αυτόν και όλοι τους θα σταθούν αφορμή ώστε να αναπολήσει το παρελθόν του, να επαναπροσδιορίσει το παρόν του και να φροντίσει για το μέλλον του.
Μπορεί η δράση να εξελίσσεται στην παγωμένη Νορβηγία, θα μπορούσε κάλλιστα όμως να λαμβάνει χώρα στους ερημικούς δρόμους της Αμερικής, καθώς εκεί μας παραπέμπουν τόσο οι country ήχοι, όσο και η λιτή κινηματογράφηση, που θυμίζει ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο. Η μελετημένη πλανοθεσία, οι εκκεντρικοί χαρακτήρες και το πικρό χιούμορ φέρνουν στο νου το σινεμά του Jim Jarmusch και του Alexander Payne.
Το «Nord» δεν είναι μια ταινία που στοχεύει να καταπλήξει τον θεατή με την πρώτη ματιά, αλλά μια ταινία που φιλοδοξεί να τον κερδίσει με την υπομονετική της φύση, το λεπτό της χιούμορ και την ζεστή της καρδιά. Και τελικά τα καταφέρνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails