Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Φεστιβαλικός Οργασμός στην Ευρώπη

Αυτές τις μέρες έλαβαν χώρα στην Ευρώπη τρία κινηματογραφικά φεστιβάλ. Διπλός θριαμβευτής ο Μohammed Al-Daradji με την ταινία του, Son of Babylon σε Σεβίλλη και Βρυξέλλες. Στο ανερχόμενο φεστιβάλ του Εστορίλ, το μεγάλο βραβείο απέσπασε η ταινίαTilva Ros. Ξεχωριστή στιγμή για την χώρα μας, η βράβευση του Βαρδή Μαρινάκη, στην Ισπανία, για το Μαύρο Λιβάδι.


Seville 2010

Η συμπαραγωγή Ολλανδίας-Γαλλίας-Αγγλίας με διάφορες Ασιατικές χώρες, είναι η αιτία που ταινία με Ιρανό σκηνοθέτη απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 10ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκόυ Κινηματογράφου της Σεβίλλης. Ο Μohammed Al-Daradji έφυγε με το Golden Giraldillo στις αποσκευές του για τη ταινία Son of Babylonπου περιγράφει την οδύσσεια ενός μικρού αγοριού και της γιαγιάς του, που διασχίζουν το Ιράκ για να ανακαλύψουν τη συνέβη στον πατέρα του παιδιού που έφυγε στον πόλεμο.
Το δεύτερο βραβείο (Silver Giraldillo), κατέληξε στον δικό μας, Βαρδή Μαρινάκη για την εκπληκτική δουλειά που έγινε στην παραγωγή του Μαύρου Λιβαδιού. Η Susanne Bier, που θα είναι ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα του 51ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μετά την Ρώμη, τιμήθηκε και εδώ, με τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας και σεναρίου, για την καινούρια της ταινία In a Better World.
Το Ουγγρικό φιλμ Tender Son - The Frankenstein Project, απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής, ενώ ειδικές μνείες έγιναν στις ταινίες Joy του Mijke de Jong καιShipwreck του Pedro Aguilera. Bραβείο κοινού για τον Stephen Frears, με το μέτριο όπως ακούγεται Tamara Drewe και τέλος το Eurimages Award απονεμήθηκε στο Ιταλικό φιλμ, The Front Line του Renato De Maria.

Estoril 2010

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Εστορίλ, μετράει μόλις τον τέταρτο χρόνο ζωής του. Ο Σέρβος Νikola Lezaic, με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο Tilva Ros ήταν ο μεγάλος νικητής. Η ταινία περιγράφει τη ζωή δύο μικρών παιδιών στη Σερβία που έχουν μεγάλη αγάπη για το skateboard. Η φιλία τους θα κλονιστεί όταν θα φτάσει στη πόλη ένας φίλος που ζούσε ως μετανάστης στη Γαλλία. Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από την πραγματική ζωή των πρωταγωνιστών του, που ανακάλυψε από διάφορα βίντεο στο YouTube.
Η Ιsabelle Huppert για την ερμηνεία της στην ταινία Copacabana, τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή, ενώ ο Ρώσος Andrei Stempkovski αναδείχθηκε ο καλύτερος σεναριογράφος, για την ταινία Reverse Motion.
Bραβεία απέσπασαν και οι μικρομικάδες Alana Osbourne για το Srendi Vashtar καιMagnus Arnesen για το Sing me to Sleep. H ηθοποιός Joanna de Verona, αναδείχθηκε ανερχόμενο ταλέντο για το 2010.

Βrussels 2010

To 11o Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τίμησε και αυτό με τη σειρά του, την ταινία Son of Babylon. To ειδικό βραβείο της επιτροπής πήγε στο Κροατικό Metastases, του Branko Schmidt, με φόντο τον υπόκοσμο του Ζάγκρεμπ, ακολουθεί τις ζωές τεσσάρων ναρκoμανών που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και παρουσιάζει τις επιπτώσεις αυτού, στην σύγχρονη κοινωνία της χώρας.
Ειδική μνεία έγινε στο Ισπανικό οικογενειακό δράμα The Island Inside, των Dunia Ayasoκαι Felix Sabroso, ενώ το βραβείο κοινού κέρδισε η ταινία από το Ισραήλ με τίτλο Sumo, των Sharon Maymon και Erez Tadmor.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails