Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Thessaloniki Film Festival : Experimental Forum

Το τμήμα του φεστιβάλ που οργανώνεται από τον Βασίλη Μπουρίκα, δίνει και φέτος την ευκαιρία στους θεατές να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς του πειραματικού σινεμά, μέσα από συνολικά 70 περίπου ταινίες (κυρίως μεσαίου και μικρού μήκους). Αναλυτικά τα επί μέρους τμήματα

AMANTES SURS AMENTES

Το τμήμα Amantes surs Amentes παρουσιάζει τις δουλειές των δημιουργών George Manupelli, Wihelm Hein και Oleg Mavromati.
O George Manupelli είναι αμερικανός σκηνοθέτης και ζωγράφος και υπήρξε πρύτανης του Ινστιτούτου Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο καθώς και ιδρυτής του φημισμένου (για ανεξάρτητα και πειραματικά φιλμ) Ann Arbor Film Festival. Η πιο γνωστή δουλειά του είναι η τριλογία Dr. Chicago που απέκτησε cult φήμη χάρη στη μίξη της παράξενης κινηματογράφησης του και της θεματολογίας του με θέματα ρατσισμού και δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Τα 2 πρώτα μέρη της τριλογίας, Dr. Chicago (1968) και Ride Dr.Chicago Ride (1970) θα προβληθουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ το παρών θα δώσει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Ο Wilhelm Hein είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού underground σινεμά. Οι πρώτες του δουλειές, που έφτιαξε μαζί με τη γυναίκα του Birgit, του έδωσαν διεθνή αναγνώριση, ενώ οι ταινίες και οι εκδόσεις του βοήθησαν τη Κολωνία να αναδειχθεί ως κομβικό σημείο για τον ευρωπαϊκό underground κινηματογράφο στα seventies. Στη δεκαετία του 90 ξεκίνησε και τελικά ολοκλήρωσε μετά από 10 περίπου χρόνια το 14ωρο You Killed The Underground Film Or The Real Meaning Of Kunst Bleibt…Bleibt, το προσωπικό του αφιέρωμα στο ανεξάρτητο σινεμά, ένα μικρό μέρος του οποίου θα προβληθεί στο φεστιβάλ.
Ο Oleg Mavromati είναι ζωγράφος, σκηνοθέτης, performance artist και μέλος των Moscow Actionists. Ίδρυσε τη Supernova Productions και δημιούργησε για τα φιλμ του μια μέθοδο που ονόμασε "σκηνοθετημένο αυτοσχεδιασμό", στον οποίο οι ηθοποιοί λειτουργούν με βάση σκηνοθετικές εντολές (χωρίς όμως παραδοσιακό χειρόγραφο σενάριο), είναι συνήθως ερασιτέχνες και συχνά υποβάλλουν το σώμα τους σε δοκιμασίες , όπως πχ βγάζοντας δικό τους αίμα(!) σε σκηνές που χρειάζεται. 8 ταινίες μικρού μήκους, ότι απέμεινε δηλαδή από τη κινηματογραφική τριλογία του The Secret Aesthetics of the Martian Spies, θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

AUSTRALIAN EXPERIMENTAL FILM FROM THE 20TH CENTURY

Ματιά στην πειραματική σκηνή της Αυστραλίας σε μια περίοδο 40 περίπου χρόνων με αφιερώματα σε καλλιτέχνες όπως οι Marcus Bergner, John Cumming και Quentin Turnour (που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη). Θα προβληθούν 20 φιλμς μεταξύ τως οποίων τα Adam and Eve(Dusan Marek,1962), Bolero (Albie Thoms,1967), Obsession (John Cummings,1981-5), My Belle (Peter Tammer,1983), Vision (Dick De Bruyn,1984), Musical Four Letters (Marcus Bergner,1989) και Capillary Action (Paul Winkler,1997). 

MARTIN PUTZ TRIBUTE

Αφιέρωμα στον αυστριακό διευθυντή φωτογραφίας που στη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με πολλούς δημιουργούς της αυστριακής πειραματικής σκηνής (Edgar Honetschläger, Bady Minck, Martin Arnold,Virgil Wirdrich ενδεικτικά) και εφηύρε πολλές καινοτόμες τεχνικές που βοήθησαν στο να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το όραμα αυτών των δημιουργών.

LAST YEAR'S RESOLUTIONS

Rudderless (Igor and Ivan Buharov), Hotel La Mirage (Maximilian Le Cain), Coming Attractions (Peter Tscherkassky), Moonalphabet (Yoel Meranda), Pastrami (Pip Chodorov). Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα πειραματικά φιλμ της περασμένης σεζόν που θα προβληθούν στο φεστιβάλ. Επιπρόσθετα θα δούμε και κάποια σπουδαία φιλμ του παρελθόντος από τον ευρωπαϊκό αλλά και τον ελληνικό χώρο.

KINO CLIMATES

Το συνέδριο που γίνεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου του Ροτερνταμ και του Nova Cinema που εδρεύει στις Βρυξέλλες, και έχει ως σκοπό να παρουσιάσει μια επισκόπηση του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δικτύου κινηματογράφου και του μέλλοντος του και πως αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε μικρούς εναλλακτικούς χώρους. Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνει συνάντηση με επίκεντρο την Νοτιοανατολική Ευρώπη και με σκοπό το πως μπορεί το ανεξάρτητο και πειραματικό φιλμ να παρουσιαστεί σε αυτή τη περιοχή με ουσιαστικό τρόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails