Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Τι θα δούμε τα Χριστούγεννα

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς». Αν δεν ήταν για το αξέχαστο αντιπολεμικό δράμα του Ναγκίσα Οσιμα με τους Ντέιβιντ Μπάουι και Τομ Κόντι (1983), που θα προβληθεί σε επανέκδοση στις 23 Δεκεμβρίου, οι σινεφίλ πιθανότατα δεν θα έπαιρναν καμία γιορτινή μυρωδιά! Πράγματι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, το δεύτερο μισό του Δεκέμβρη στις αίθουσες δεν επιφυλάσσει καμία ταινία με θέμα ή έστω φόντο τα Χριστούγεννα.



Ωστόσο, τουλάχιστον οι μισές από τις 15 περίπου ταινίες που κάνουν πρεμιέρα από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι την Πρωτοχρονιά κάπως ελαφραίνουν τον αέρα, δηλώνοντας την περίοδο σχόλης και ξεκούρασης.



Οι χολιγουντιανές

Και πρωτίστως οι χολιγουντιανές: «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού μύθου με τον Τζακ Μπλακ να καταλήγει σε νησί με λιλιπούτειους κατοίκους. «Μεγαλοφυής», ψηφιακό καρτούν του Τομ ΜακΓκραθ, όπου σατανικός επιστήμονας αναγκάζεται για πρώτη φορά να... προστατέψει την ανθρωπότητα από εγκληματία που ο ίδιος δημιούργησε.«Tron: Legacy», συνέχεια σε μια καλτ περιπέτεια του 1982, με τους Γκάρετ Χέντλαντ και Τζεφ Μπρίτζες. Και όλα τα παραπάνω σε τρισδιάστατο φορμά.

Στο προσκήνιο, ακόμα, η κωμωδία «Γονείς της συμφοράς» με τους Ντε Νίρο και Μπεν Στίλερ να επιστρέφουν στις ενδοοικογενειακές κόντρες τους, η κομεντί «Ο λόγος του βασιλιά» με τους Κόλιν Φερθ, η γαλλική ιλαροτραγωδία «Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου» με τη Σοφί Μαρσό, αλλά και οι ελληνικές «Ζητείται ψεύτης», ριμέικ του κλασικού έργου του Ψαθά με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Ζέτα Μακρυπούλια, και «Το έτερον ήμισυ», φάρσα του Βαγγέλη Σεϊτανίδη με τους Κ. Κατσούλη, Κ. Παπουτσάκη και Βλ. Κυριακίδη.

Για τους εκτός... κλίματος

Εναλλακτικά, για το... εκτός κλίματος κοινό, η γιορτινή περίοδος έχει να προτείνει το «εξωγήινο» θρίλερ «Skyline» το μεταφυσικό «Κλέφτης ψυχών» του Γουές Κρέιβεν και το βαμπιρικό «Let me in», ενώ υπάρχει και η επανέκδοση της«Αναπαράστασης» του Αγγελόπουλου.

Ελληνικό όσκαρ
Πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου, και για το έξοχο, τιμημένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο όρμος» του ελληνικής καταγωγής Λούι Ψυχογιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails