Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το Facebook έχει ρεύμα!

Ενα βήμα πιο κοντά στα Οσκαρ έκανε η ταινία για τον ιδρυτή του Facebook, «The Social Network», αποσπώντας τέσσερα από τα σημαντικότερα βραβεία τηςΕνωσης Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ για το 2010: καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ντέιβιντ Φίντσερ, καλύτερου σεναρίου για τοΑαρόν Σόρκιν, ενώ ο Τζέσε Αϊζενμπεργκ, που ενσαρκώνει τον ιδρυτή του παγκόσμιου ιντερνετικού φόρουμ, Μαρκ Ζάκερμπεργκερ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.



Η μυθοπλαστική ματιά πάνω στη δημιουργία του δικτύου Facebook, που έχει προκαλέσει τη διατύπωση ορισμένων ενστάσεων από τον ιδρυτή του σχετικά με την ισχύ της βιογραφίας του, κυριάρχησε στη συγκέντρωση 46 Αμερικανών κριτικών σε εστιατόριο του Μανχάταν, για την απονομή των ετήσιων βραβείων τους, που θεωρούνται προάγγελοι των Οσκαρ.



Για την απονομή του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, οι κριτικοί διέσχισαν τον Ατλαντικό, για να απονείμουν την τιμή στην Ιταλίδα ηθοποιό Τζοβάνα Μετζοτζόρνο και τον ρόλο της στην ταινία «Vincere». Το φιλμ ακολουθεί τον Μπενίτο Μουσολίνι από την άνοδό του στην εξουσία έως τη μετέπειτα πορεία του και τη στιγμή που εγκαταλείπει τη γυναίκα και το παιδί του.

Τα βραβεία δεύτερων ρόλων δόθηκαν στο Τζέφρι Ρας για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο λόγος του βασιλιά» και στην Ολίβια Γουίλιαμς για την ερμηνεία της στον «Αόρατο συγγραφέα», ενώ καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ ψηφίστηκε η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Ασάγιας, «Carlos», μια πεντάωρη ματιά στη ζωή τού «Κάρλος το Τσακάλι», ο οποίος αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή της ιστορίας της διεθνούς τρομοκρατίας κατά τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, από τον προ-παλαιστινιακό ακτιβισμό μέχρι τον ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό. Η Ενωση, που ιδρύθηκε το 1966, απαρτίζεται από 61 κριτικούς κινηματογράφου από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων «The New Yorker», «The Wall Street Journal», «Los Angeles Times», «Chicago Sun-Times».

Παράλληλα, στη συγκέντρωσή τους το Σάββατο, οι κριτικοί καταδίκασαν τη φυλάκιση των Ιρανών σκηνοθετών Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμεντ Ρασούλοφ και απηύθυναν έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους, λέγοντας ότι «το έργο τους μπορεί μόνο να προωθήσει την πρόοδο αξιών, όπως η δικαιοσύνη, η συμπόνια, η ανεκτικότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τέλος, οι κριτικοί άσκησαν κριτική στην επιτροπή που αξιολογεί την καταλληλότητα των ταινιών στην Αμερική, ζητώντας την αναθεώρηση του παρόντος συστήματος και λέγοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι η επιτροπή έχει καταντήσει πρακτορείο μιας ντε φάκτο λογοκρισίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails