Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Έφυγε ο Γιώργος Τζιώτζιος...

Αδυνατώντας να συντάξω αρμοστό αποχαιρετισμό, αντιγράφω την είδηση απ' τοblog του Γιάννη Γκροσδάνη:
"Μια μέρα μαύρη είναι η 2 οκτωμβρίου για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Γιώργος Τζιώτζιος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κριτικής θεώρησης,

διανομέας και παραγωγός ταινιών έφυγε χτες το βράδυ από κοντά μας.Αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από αυτούς τους κρίκους που συνέδεαν μέσω του κινηματογράφου την Θεσσαλονίκη με την Αθήνα. Μέλος εκείνης της ωραίας γενιάς που έβγαζε τριάντα χρόνια πριν το περιοδικό ΟΘΟΝΗ, περιοδικό θεωριτικής και κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου που κυκλοφορούσε από την Θεσσαλονίκη σε όλη την Ελλάδα και αργότερα από τους ιδρυτές και στυλοβάτες του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, περιοδικό ποικίλης ύλης με βασικό άξονα πάντοτε τον κινηματογράφο αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Ως κριτικός κινηματογράφου πέρασε και από την τηλεόραση (απο την ΕΤ1) παρουσιάζοντας μαζί με τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη σε εβδομαδιαία βάση εκπομπής παρουσίασης και κριτικής ανάλυσης των νέων ταινιών που έβγαιναν στους κινηματογράφους. Αργότερα ασχολήθηκε με την πρόωθηση και διανομή ταινιών μέσω της εταιριών PLAYTIME - NUTOPIA. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους γνώστες- Έλληνες στον χώρο της προώθησης και διανομής ταινιών ακόμα και στο εξωτερικό, σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες ή η Βενετία. Η οικογένεια των κριτικών κινηματογράφου και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα θρηνούν ένα σπουδαίο μέλος της οικογένειας τους. Η κηδεία του Γιώργου Τζιώτζιου θα γίνει την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου"
Σε μια εβδομάδα γεμάτη νεκρολογίες ήρθε και μία που πονάει ειλικρινά. Όχι απλά επειδή αφορά σ' έναν "δικό μας" άνθρωπο...
Σε πείσμα των μυριάδων λέξεων που απαριθμούν τις δραστηριότητες και προσπαθούν να χωρέσουν την (τεράστια) προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα σαν ένα γλυκύτατο cineνοχο (κι ας παρίστανε καμιά φορά τον κακό μέσα στην αξιολάτρευτη αδεξιότητά του).

1 σχόλιο:

  1. πραγματικα μεγάλη η απώλεια για τον ελληνικό κινηματογράφο.
    Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν τον πόνο, την δυστυχία αλλά και γενικότερα την δυσφορία από μέρους σου να καλύψεις το γεγονός.
    Φαντάζομαι ότι οι επόμενες μέρες για εσάς τους κριτικούς ταινιών αλλά και για τους λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου θα είναι πολύ σκληρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails